Un interviu

Dacă e să privești în urmă, la experiența ta din Franța, există termen de comparație între piața de carte de acolo și cea de aici? Dar între mecanismele ce stau la baza publicării și vânzării de carte?

Există multe mari diferențe. În primul rând, în Franța există mult mai mulți cititori, deci este loc pentru mult mai mulți autori care să vândă. Nu cunosc mecanismele care stau la baza publicării și vânzării cărților acolo, știu doar că erau foarte mulți scriitori care apăreau în emisiuni TV, vorbeau despre cărțile lor, și, când am plecat eu din Franța, acum șase ani, librăriile erau pline de oameni care se interesau despre ultimele apariții literare. Și, foarte important, există multe concursuri literare – unele foarte cunoscute – datorită cărora mulți autori au devenit cunoscuți publicului. Când locuiam în Franța, eram membră a unui club de carte – France Loisir. Ca membru, aveai acces la cele mai noi apariții literare publicate de editura clubului și puteai cumpăra cu preț mai mic. Ca să rămâi membru al clubului, trebuia doar să cumperi trei cărți la fiecare trei luni. Clubul oferea și alte activități culturale, precum vacanțe în propriile resorturi, la prețuri care băteau orice concurență. Mi s-a părut un concept extrem de interesant. Un model ingenios de a-ți crește cititorii, de a îi atrage în lumea minunată a cărților și de a îi păstra.

Apoi mai erau marile lanțuri de comercializare a culturii – Fnac, Virgin sunt numai două exemple – care au contribuit categoric la educarea publicului.

O altă mare diferență pe care eu, ca om pasionat de scris, am remarcat-o, a fost la nivel stilistic. Mulți autori contemporani francezi adresau publicului o scriitură de atmosferă, de introspecție, cu multe descrieri, axată, în principal, pe emoția stârnită cititorului prin stilistica folosită și mai puțin prin povestea în sine. Mulți cititori din România – și chiar specialiști din domeniul literar – au o înclinare clară spre proza narativă axată pe emoția stârnită de povestea în sine și de personaje.

Interviul complet : https://www.catchy.ro/daniela-toader-uneori-cea-mai-mare-dezamagire-sunt-oamenii-alteori-cea-mai-mare-dezamagire-sunt-eu/172946?fbclid=IwAR2kjXJtWX-66-DugSOlv4GIVEENxY9Wvo2txtuifHXbUgpbqhje_UcOIhg

Facebook Comments