Despre branza de toate zilele

Stă încă să plouă. Vreme de stat în casă și ronțăit « cașcavale » . Mircea nu le are cu pluralul. De cand s-a intors din Franta a uitat unele chestii. De atunci au început să tot apară „brânzuri”, „cașe”, „cașcavale”, „urduri”și toată gama. Mircea tace în continuare. S-a agățat el de ceva acolo în mintea lui și nu-i mai dă drumul nici mort. De ce i-ar da drumul? Încerc să-I străpung obrazul drept cu privirea, să ghicesc de ce a rămas atât de prins dar nu reușesc să dau de esența prinderii. Mircea nu are obrajii pufoși, genul de obrăjori pe care să-i atingi de drag de pufoși ce sunt și care să-ți aducă aminte de pufuleții de pe vremea bunicii, când bunica te punea să ieși cu vaca la păscut, “dar să ai grijă să nu “crepe” vaca de atâta trifoi” și tu aveai grijă să nu “crepe” și vaca nu “crepa” că era păcat să “crepe” vaca că vaca dădea un lapte bun cu aromă de flori din care bunica făcea cașul ăla delicios de ți le topea în gură și cereai “înca o bucată” și bunica se bucura că ceri, că te mai rotunjești și tu, să devii la fel de pufos ca pufuleții de pe vremea ei.

vaca

Nu, obrajii lui Mircea sunt alungiți și puțin oblici. Când se încruntă în gândurile lui, agățat acolo numai el știe unde și de ce și până când, când se încruntă Mircea aduce a chinez dus pe gânduri. Dar și chinezii sunt oamenii, unii chiar simpatici chit că la ei brânza e un articol de lux care apare rar și costă foarte mult. Îmi aduc aminte …Ultima zi la Hong Kong a fost a naibii de tristă. Nu mai mâncasem brânză din 21 aprilie, seara. Era o seară frumoasă de aprilie, pomii înfloriseră pe jumătate, mirosea frumos, a păpădie în creștere și eu trebuia să plec în China. Nu mă forțase nimeni, este practic imposibil să mă forțeze cineva. Nu, decizia îmi aparținuse. O luasem într-o miercuri pe la 12, imediat după o plăcintă cu brânză sărată. Aveam o senzație de galben pal și mă simțeam pregătită să înfrunt lumea. În China stătusem 16 zile fix că luasem extensie la China și mâncasem foarte, foarte multe legume. Extrem de multe legume. Nu tu telemea, nu tu caș , nu tu cașcaval, nu, doar legume. Ca fan branză ce sunt, ultima zi la Hong Kong aș fi plantat singură brânză, așa, un pom-cu-brânză să crească puțin să mănânc și eu branză de China înainte să plec.

pom-cu-branza

Îmi place brânza. La nebunie îmi place brânza. Fără brânză sunt ca un fan fără idol. Ca un pufulete dezumflat fără fani. Ultima zi la Hong Kong a fost a naibii de tristă. N-am putut planta pomul-brânză că nu exista încă pe piata. Realizând lipsa mi-am spus “Asta da afacere !” și-am început să caut sămânța de brânză. În China mi-au spus că n-au, că n-au cultura. Am dat anunț la ziar sub pseudonimul “Bulzulet” și acum aștept. Așa apar ideile. Pornești de la ceva și să ajungi la altceva. Dar n-am spus încă la nimeni de idea asta de frica hoților de idei. Și cum ar fi să crească pomul -brânză în grădina vecinului? O întreagă livadă cu brânză care să-ți facă în ciudă în fiecare dimineață? Ar fi al naibii de enervant.

Las obrajii lui Mircea agățați de gânduri și mă agat de munții ăia care au început să se vadă hăt departe dincolo de geamurile mari și încă ude. De când s-a oprit ploaia, cu gândul la pomii-brânză pe care trebuie sa-i cultiv, munții îmi par bucăți de cașcaval. Ador cașcavalul când nu plouă. Galbenul ăla pufos al cașcavalului când nu plouă mă face să mai uit de ziua lungă și șleampătă. Ăștia de la meteo au anunțat că vine primăvara și de când au anunțat a început să plouă. La București plouă mult. Mult mai mult ca-n China. Adică plouă în cantități considerabile de trebuie să iei cursuri de înot ca să treci strada. Plouă mult , ninge mult, și când arde, arde fără dinți de înmoaie astfaltul odată cu sandalele. Se topește și gata, nici n-ai zice că se topește dar când calci te simți că-ntr-un “fondue” elvețian.

Stă încă să plouă. Vreme de stat în casă și ronțăit „cașcavale”. Sămânță n-am găsit încă dar mai astept.

Facebook Comments