Generalizarea care ucide

Cineva afirma sus și tare că te poți declara român în simțuri și-n gândire doar dacă vorbești perfect limba română.

Doresc să contrazic această afirmație.

Am fost plecată 18 ani din România și, în tot acest timp, am ratat câteva noi reguli gramaticale. Vorbesc aproape perfect limba franceza dar nu la fel de bine ca cineva născut și crescut în Franța. Iubesc ambele țări dar există o preferință clară pentru patria muma. De aceea, acum cinci ani am ales să mă întorc. M-am întors pentru că simțeam că trebuia să mă întorc. Intre momentul în care am plecat (1998) și momentul în care m-am întors (2016) au fost anumite schimbări în regulile gramaticale ale limbii, pe care, fiind altundeva, le-am pierdut. Țin să menționez că, în liceu, eram cea mai bună din clasă la gramatica limbii române. Și la literatur limbii române. Dar… Limba evoluează, ceea ce e foarte bine. Și unii oameni decid să vadă și alte meleaguri, oameni, mentalități.

În România, ceea ce este foarte enervant, văzut prin perspectiva unui om care a trăit “afară”, este această încrâncenare de a judeca un om după cum conjuga verbele. Și după cum pune liniuțele. M-am întors în țară – acolo unde îmi doream să fiu – și am început, la rândul meu, să judec oamenii după greșelile gramaticale. “What a fuck?” Asta a fost prima reacție. Analiza la rece îmi spune că generalizarea asta fără cunoaștere a contextului, este putregai.

Nu știu dacă pot explica totul, dar simt că se trage de la modelul educational pe care l-am avut. Exemplu: limbile străine se învață în România corect gramatical. Cu alte cuvinte, există acel șablon care trebuie respectat. Eu, de exemplu, n-am putut niciodată vorbi corect gramatical, engleza. De aceea, de frica greșelilor gramaticale, nu puteam scoate un cuvânt. Chestia asta a durat ceva timp. Până în momentul în care, în Franța fiind, am făcut un curs de engleza. Ouau! E tot ce pot spune. English native and american speekers. Acei oameni care m-au învățat că cel mai important e să ai curajul să îți exprimi ideea, indiferent de concordanta timpurilor. Și nu, nu sunt ignorantă. Sunt perfect obiectivă și încerc să nu îi bag pe toți în același sac și să amestec.

Facebook Comments