Sindromul “și ăla face la fel”

Sindromul "și ăla face la fel"

Chestia despre care aș dori să vă vorbesc azi este sindromul “și ăla face la fel”. Cu toată gama  asociată.

Înlocuiți acum “face” cu “fură” și remarcați cam cum stă treaba cu ipocrizia în țara în care oamenii ies în stradă cu pancarte pe care cuvântul “hot” apare relativ des. Am mai scris despre asta și nu voi insista asupra subiectului în sine. Da, a descărca pdf-uri puse la dispoziție fără știrea autorului, se numește furt. Și, da, cei care descarca ilegal PDF-ul, se numesc hoți. Că le place sau nu să li se spună pe nume.


Revenind la “și ăla face la fel”.

Am avut, odată, o “discuție” foartă interesantă cu o doamnă care s-a simțit vizată de eticheta de “furt” pe care îndrăznisem să o pun celor care descarcă ilegal PDF-uri. Primul argument al stimabilei a fost, desigur, că “și alții fac la fel”.

Al doilea argument, la fel de imbatabil ca si primul, a fost, desigur, “ce, tu nu faci la fel?” Și, bineinteles, nu a lipsit nici argumentul suprem, menit să îmi închidă definitiv gura spurcată : “nu numai în România se face asta”.

Perfect logice argumentele stimabilei, nu?

Am încercat să îi expun stimabilei doamne, politicos și la persoana a doua plural, cam cum stă treaba cu contagierea. Ideea n-a fost să prindă nicicum. Problema stimabilei nu era faptul că ea fura fără să știe, problema era faptul că, în opinia ei, și eu făceam la fel. Scurt, la obiect și la persoana a doua singular, ca între doi hoți de cărți cu acte în regulă care se trag de siret de când lumea. Ce argument poate fi mai bun decat atacul la persoana ? Niciunul când numai atât se poate.

M-am retras din discuție în momentul în care stimabila ajunsese la concluzia că-s complet ipocrită. La fel de logic și la fel de politicos.

Ce îi mai poți spune unei asemenea persoane ?  Pentru că nu doream să exersez atacul la persoană, am decis să nu îi mai spun nimic. Ca și în cazul sindromului “și ăla face la fel”, contagierea, fără pic de discernământ, e periculoasă. Faptul că există déjà contaminați nu poate fi folosit drept argument de acceptare tacită a bolii.

Facebook Comments