Fluturi la masculin !

Fluturi la masculin

Fluturi la masculin ! Asta e !

Tocmai ce am descoperit varianta masculină a Irinei Binder. Îl cheamă Liviu Iancu și recunoaște că scrie doar ca să fie citit. Ca să vândă.  Scrie fix ce vor cititorii să citească. Asta spune el, nu eu. Eu am citit numai recenzii negative despre “Xanax” și, sincer, nu prea mă trăgea ața să îi cumpăr cartea. După ce i-am ascultat interviul pe Zest, m-am hotărât totuși să îi citesc cartea. Nu pentru că m-ar fi impresionat în sensul pozitiv el, ca autor, prin ceea ce este sau ceea ce spune sau prin reperele pe care le are. Din contră, tipul este departe de a fi un modest. Declară sincer că, în condițiile în care el vinde 7500 de exemplare și un autor de rând din Romania nu depășește 1500 de exemplare, și acelea în cazurile fericite, ei bine, in aceste condiții sumbre el nu prea are cu cine concura în număr de exemplare vândute. De aceea si-a pus în cap sa concureze cu Facebook-ul. Eu i-aș fi șoptit că are cu cine concura și ca număr de cărți vândute, dar sigur nu i-ar fi plăcut comparația.

Revenind acum la partea serioasă a acestui articol. Am picat din întâmplare peste interviúl cu singurul scriitor din România fix în momentul în care realizam că eu habar nu am să fac nimic.  Că cel mai tare nu știu să fac marketing. Să vând ceva. Când este vorba despre ceva făcut de mine, situația devine catastrofică. Mi s-a sugerat să fac crowdfunding, să-l folosesc să testez puțin piața. Am făcut-o. A ieșit slăbuț. Tare slăbuț.  Nu știu nici să scriu cu stil, nici să construiesc personaje credibile, nici să vând carti. Nu știu să inventez povești și, în linii mari, agilitatea mă depășește ca și concept. Cam asta ar fi. Nu știu să fac nimic. Fix în momentul în care am realizam că eu nu stiu să fac nimic am “picat” peste interviul lui Liviu Iancu, omul care știe să facă de toate.

Cartea lui, “Xanax” este o carte scrisă pentru cititori – adică scrisă din start ca să se vândă. Este o carte scrisă de un  om care consideră că în România nu există “scriitori” – în adevăratul sens al cuvântului. Adică, în sensul acela al cuvântului în care nu se definește scriitorul dreptul un om care scrie și nici drept un om care scrie și e citit. Sensul “sciitorului” în acceptiunea lui Liviu Iancu este acela în care omul care scrie trăiește din scris. Punct, definiție adjudecată!

Am ascultat interviul până la capăt doar din curiozitatea de a vedea până unde n-aș putea fi niciodată eu. Și am aflat … Toate au o explicație !

 

Facebook Comments