Acei inocenți hoți de cărți

Acei inocenți hoți de cărți

Astăzi aș dori să vorbim despre acei inocenți hoți de cărți. Nu, nu despre celebra scriere a lui Markus Zusak, ci despre cei ce distribuie, neautorizat, munca altora. Am aflat cu azi “stupoare” – în fine, termenul est un pic exagerat, să zicem că nu m-a mirat faptul că există și acest gen de hoți ci, mai degrabă m-a enervat nonsalanța de care dau dovadă acesti nevinovați care distribuie.

Revenind : am aflat că există unii care găsesc minunat de util pentru comunitate să scaneze cărți și apoi să le publice în format pdf pe așa zisele grupuri de specialitate. În “inocența” lor copilărească, ceea ce fac ei este normal și chiar útil societății. Pe motivul că există mulți care nu-și permit să –si cumpere o carte, acești minunați inocenți ai lumii moderne devin haiduci. Din nou exagerez. “Haiduc” e mult spus. Un haiduc adevărat redistribuie doar valoarea creată abuziv. Pentru ei, acești minunti inoceni, creația este o pură distracție, o pasiune oarecare întru interesul comunității. Nicidecum o muncă depusă care crează valoare. Valoare care are un preț.

Mai rău, dacă e să fie cumva vina cuiva, este fix vina autorului care, în egosimul lui tipic, dă dovadă de un orgoliu mult prea mare pentru a accepta încălcarea drepturilor de autor.

Da, voi acei inocenți hoți de cărți, dreptul de autor este protejat prin lege! Dacă nu mă credeți pe cuvânt și mă considerați la fel de egoistă în ceea ce vă spun ca și autorii pe care îi furați, citiți aici ce riscați făcând asta, este întru binele vostru. Ca să va explic cumva pe înțelesul vostru : munca de creație necesită efort și produce valoare. Valoarea are un preț, căci, altfel, nu ar mai fi valoare. Faptul că există oameni interesați să intre în posesia operei furate de voi, confirmă faptul că există valoare. Doar că voi, distribuind gratuit, fără acordul autorului, ignorați ideea de preț.  Deci, din inititiva proprie considerați lipsit de valoare dând pe gratis altora. Pe scurt, omorâți în fașă atât munca altora cât și noțiunea de valoare asociată de ceilalți muncii altora. Cam asta faceți.  Si asta nu vă face mai puțin hoți. Da, fix ca aceia contra cărora ieșiți să protestați, mama ei de ipocrizie!

 

Facebook Comments