Cum să generezi trafic pe blog ? Astăzi aș vrea să vorbim despre trafic. Nu, nu despre traficul infernal din București, pe acela nu și-l dorește nimeni. Vreau să vorbim despre celălalt trafic, cel din “on line”, după care mulți fug să-l aibă și puțini ajung să îl întrețină.
Din start aș dori să precizez că nu dețin trafic important, în ciuda eforturilor mele constante de a înțelege cum reușesc alții să îl dețină. Analiza pe subiect nu m-a făcut să ameliorez în nici un fel traficul blogurilor personale, însă mi-a permis să mă apropii semnificativ de explicația fenomenului.
Concluzia la care am ajuns ar fi următoarea : ca să ai trafic trebuie să ajungi să stârnești interesul ! Intr-un fel … sau în altul.
Ca să stârnești interesul există variante corecte și … celălalte “mici minciuni nevinovate”.
Din categoria variantelor corecte citez două mari categorii de articole :
- Cele care abordează subiecte de interes public punând la dispoziție informații utile
- Cele care abordează un subiect de actualitate într-un mod original (poate controversat) dar argumentat
Din categoría “micilor minciuni nevinovate” … am întâlnit multe genii creatoare de marketing astucios și (puțin, de fapt nu, de-a dreptul) mincinos.
Ideea la baza acestui fenomen este … interesul stârnit din curiozitate. Precizare importantă totuși : a da “click” pe un link nu înseamnă în mod obligatoriu a citi textul. Pentru că minciuna are picioare scurte și cititori inteligenti încă există. Dar asta este un simplu detaliu, în contextul în care “click”-ul acela generat de curiozitatea născută din minciuna aceea mică și gogonată a făcut să existe undeva un “+1” .
Adică a contribuit la traficul acela minunat care definește popularitatea unui blog.
Câteva exemple din această categorie mai jos:
- Articole în care autorul dă doar impresia că ar avea ceva extraordinar de spus punând titluri pompoase și cam atât
- Articole scrise de vedete – interesul, în acest caz, nu este stârnit de ce spune vedeta, ci de faptul că e spus de vedetă
- Articole care autorul crează propria controversă din nimic … Desigur, vorbesc aici de cazul în care controversa e șubred argumentată. Baze firave construite pe strategia atacului la persoană sau a lui “Gigi contra” complet pe lângă. În acest caz, cei ce dau “click” pe link o fac tot din curiozitate, nu? Am întâlnit oamenii care scriau numai despre subiecte controversate, știind că astfel vor avea trafic mare. Ajungeau să-i înjure pe X sau pe Y sau să îi facă cu ou și cu oțet pe toți. Unii scriau magistral de bine și cu stil dar mulți scriau ca un copil de clasă a 4. Pentru ce să împroști în stânga și în dreapta când împroști la nivelul unui puști de 12 ani? Pentru trafic. Cam la asta s-a ajuns în anumite cazuri.
Sunt de părere că nebunia asta cu traficul a cam scăpat de sub control. Nu zic că este rău să ai trafic dar traficul nu mi se pare un criteriu discriminant în ceea ce privește calitatea conținutului. Și, mai ales, trafic ok, dar nu oricum. Modelul e putred și noi, fără să ne dăm seamă, putrezim odată cu el …
Și, ca să vă dovedesc că am dreptate, voi folosi câteva din strategiile menționate mai sus pentru a obține minunatele “click-uri” pe linkul acestui articol.
În plus de chestia cu controversa de dragul lui Gigi contra de care v-ați prins, desigur, voi pune “un titlu pompos și cam atât” și voi apela la un blogger cunoscut pe care îl apreciez prin felul în care pune problema.
Q.E.D sau nu? Traficul o va decide
E chineză pentru mine treaba asta cu “strategii de a atrage trafic”. Eu sunt curioasă de o chestie în cazul advertorialelor. Când cineva alege un blog şi plăteşte un articol, ştiu că se interesează de trafic. Dar aşa cum ai spus, intrările alea nu garantează că toţi citesc articolele, nu? Şi atunci, care-i garanţia? Mă rog, e complicat pentru mintea mea.
Sunt curioasă acum şi eu. Ne spui dacă a crescut traficul în urma acestui articol?
In mod normal cred ca ar trebui sa îți ceara si niste metrici de conversii pe campanii similare. Dacă tu scrii un advertorial în care ti se cere sa pui linkuri, poți masura numarul de clickuri. Unele linkuri pot fi chiar mai inteligente și pot conține un fel de tracking code. Dacă userul dă click, acel “click venind de la tine” se va stoca undeva timp de n zile, și dacă în astea n zile omul chiar cumpără ceva, se poate spune că a fost datoritat ție… și se poate măsura treaba asta. Marketing afiliat. Unii se pare că chiar fac bani așa.
În cazul advertorialelor e cu dus și întors. Ar trebui mai întâi testat. Apoi scris despre. Și apoi ar tb plătit efortul de a scrie, indiferent de cine și ce. Dar nici așa nu e ok. Ca ar scrie toți numai de bine. Nu știu….
Mulţumesc, Madi! Cât de cât m-am mai luminat. Aşa da, are o altă logică. Chiar nu ştiam cum funcţionează, pare mult mai complex decât credeam eu.
😊 vă spun și dacă nu a crescut
Pentru reclamele audio și video inserate în diverse locuri există 2 mari indicatori: impresii (de câte ori a fost livrata reclama) și ceva numit LTR (listen-through-rate). Dacă primul indicator are o corespondență în lumea bloggingului în ceea ce noi numim trafic, al doilea indicator din păcate nu are. Un astfel de LTR pentru un articol ar trebui să îți măsoare procentul pe care cititorii tăi chiar l-au parcurs. Poate ar putea fi luat în calcul timpul petrecut pe pagină, nu știu. Dar dacă ai un titlu pompos, Omul da click apoi se prinde in 2 secunde că a fost doar un truc și închide pagina… zici că wow, ai avut trafic! Pentru că n-ai nicio metrică de calitate la dispoziție.
Da, exact. Nici pic de relevanta. Ca si cum ai privi o vitrina plina cu mizerii. Privesti o data, din curiozitate dar a doua oara nu mai privesti.
Întrebare de clasa a 4-a. Cu ce te ajuta traficului? Adică dincolo de niste cifre.
Răspuns de clasa 4 : să fii popular 😉
M-ai lasat fara alte intrebari! 😛
O fi de bine? O fi de rău?