Cum să generezi trafic pe blog

Cum să generezi trafic pe blog

Cum să generezi trafic pe blog ? Astăzi aș vrea să vorbim despre trafic. Nu, nu despre traficul infernal din București, pe acela nu și-l dorește nimeni. Vreau să vorbim despre celălalt trafic, cel din “on line”, după care mulți fug să-l aibă și puțini ajung să îl întrețină.

Din start aș dori să precizez că nu dețin trafic important, în ciuda eforturilor mele constante de a înțelege cum reușesc alții să îl dețină. Analiza pe subiect nu m-a făcut să ameliorez în nici un fel traficul blogurilor personale, însă mi-a permis să mă apropii semnificativ de explicația fenomenului.

Concluzia la care am ajuns ar fi următoarea :  ca să ai trafic trebuie să ajungi să stârnești interesul ! Intr-un fel … sau în altul.

Ca să stârnești interesul există variante corecte și … celălalte “mici minciuni nevinovate”.

Din categoria variantelor corecte citez două mari categorii de articole :

Din categoría “micilor minciuni nevinovate” …  am întâlnit multe genii creatoare de marketing astucios și (puțin, de fapt nu, de-a dreptul) mincinos.

Ideea la baza acestui fenomen este … interesul stârnit din curiozitate. Precizare importantă totuși : a da “click” pe un link nu înseamnă în mod obligatoriu a citi  textul. Pentru că minciuna are picioare scurte și cititori inteligenti încă există. Dar asta este un simplu detaliu, în contextul în care “click”-ul acela generat de curiozitatea născută din minciuna aceea mică și gogonată a făcut să existe undeva un “+1” .

Adică a contribuit la traficul acela minunat care definește popularitatea unui blog.

Câteva exemple din această categorie mai jos:

  • Articole în care autorul dă doar impresia că ar avea ceva extraordinar de spus punând titluri pompoase și cam atât
  •  Articole scrise de vedete – interesul, în acest caz, nu este stârnit de ce spune vedeta, ci de faptul că e spus de vedetă
  •  Articole care autorul crează propria controversă din nimic … Desigur, vorbesc aici de cazul în care controversa e șubred argumentată. Baze firave construite pe strategia atacului la persoană sau a lui “Gigi contra” complet pe lângă. În acest caz, cei ce dau “click” pe link o fac tot din curiozitate, nu? Am întâlnit oamenii care scriau numai despre subiecte controversate, știind că astfel vor avea trafic mare. Ajungeau să-i înjure pe X sau pe Y sau să îi facă cu ou și cu oțet pe toți. Unii scriau magistral de bine și cu stil dar mulți scriau ca un copil de clasă a 4. Pentru ce să împroști în stânga și în dreapta când împroști la nivelul unui puști de 12 ani? Pentru trafic. Cam la asta s-a ajuns în anumite cazuri.

Sunt de părere că nebunia asta cu traficul a cam scăpat de sub control. Nu zic că este rău să ai trafic dar traficul nu mi se pare un criteriu discriminant în ceea ce privește calitatea conținutului. Și, mai ales, trafic ok, dar nu oricum.  Modelul e putred și noi, fără să ne dăm seamă, putrezim odată cu el …

Și, ca să vă dovedesc că am dreptate, voi folosi câteva din strategiile menționate mai sus pentru a obține minunatele “click-uri” pe linkul acestui articol.

În plus de chestia cu controversa de dragul lui Gigi contra de care v-ați prins, desigur, voi pune “un titlu pompos și cam atât” și voi apela la un blogger cunoscut pe care îl apreciez prin felul în care pune problema.

Q.E.D sau nu? Traficul o va decide

Facebook Comments