Sunt IT-ist și nu plătesc impozit

Sunt IT-ist și nu plătesc impozit

Sunt IT-ist și nu plătesc impozit. De fapt, dacă ar fi să mă iau după nea Ilie de la coada vacii întâlnit pe drumul dinspre cârciumă spre domiciliul personal situat la cățărații din vale, ar trebui să învăț să cânt. Căci, în conformitate cu credințele adânc înrădăcinate în creierul lui, nea Ilie este ferm convins că-s lăutar.

Sinceră să fiu, logica lui nea Ilie mă depășește dar, pare-se că o logică există una atâta vreme cât Frosa a lui nea Vasile crede la fel. Și crede cu patos, și, sunt absolut convinsă că patosul Frosei nu se oprește doar la a răspunde la întrebarea “ce e ăla un IT-ist” și dacă, odată fiind ce crede Frosa că este, un IT-ist ar trebui sau nu să continue să plătească taxe

(Desigur, întrebarea referitoare la taxe e prost pusă din start, căci IT-stul, indiferent ce ar fi el, plătește taxe. Adică, pe înțelesul tuturor, inclusiv al cucuieților din deal, IT-istul plătește contribuțiile pentru sănătate, șomaj, impozitele pe clădiri, terenuri și mașini. Ceea ce nu plătește IT-istul, este în realitate doar impozitul pe venitul din salarii, adică 10% din salariul brut. Cam atât nu plătește IT-istul, indiferent de ce crede Frosa că înseamnă a fi cu adevărat IT-ist. Ca și constructorii de altfel, începând de anul acesta și până în 2028. Dar de constructori nu se ia nici nea Ilie de la coada vacii și nici Frosa, că ceea ce este un constructor este foarte clar pentru toată lumea și mno, cine nu are azi o casă începută și neterminată din cauza penuriei forței de muncă? Cine ?)

Dar nici nea Ilie și nici Frosa nu cunosc semnificația penuriei. Ei știu doar că un constructor construiește și un IT-ist cânta la nunți. Azi la una , mâine la alta, cum i-o fi norocul. Și de ce să aibă un IT –ist noroc mai mare ca nea Ilie sau ca Frosa, ce, ei nu muncesc ?

Desigur, dacă aș recurge ca să le explic, la cuvântul penurie, Frosa s-ar plictisi și nea Ilie ar fi prea obosit ca să înțeleagă. Și oricum mi-aș bate gura de pomană căci Frosa și nea Ilie au părerile lor, déjà formate și împământenite, pe care le discută la o bere sau la un foc cu prietenii, și , mai nou, pe grupurile de discuții de pe Facebook. Convinși fiind că dețin adevărul gol-goluț, de-alte Frosa și ai ei mulți, răspândiți pe unde te aștepți mai puțini, împroașcă cu noroi de fiecare dată când au ocazia, într-o română aproximativă, condimentată de o gramatică în pioneze și multe, foarte multe înjurături la adresa tuturor celor cu alte opinii si a IT-iștilor, care, după părerea lor n-ar trebui să cânte atât de scump, mai ales că toți ceilalți plătesc impozite, în afară de popi, dar acolo e de înțeles , că de popi toată lumea are nevoie, asta e știut, dar de lăutari mai rar.

Lăsând gluma la o parte, cam asta este societatea românească, cea din exteriorul bulei în care, voită și nesilită de nimeni, am decis să mă ascund.

Împinsă puțin de la spate de ultimele decaratii ale lui Orban, am pășit pentru circa o săptămâna în afara bulei și m-am îngrozit. Oamenii aceștia, fie ei Frosa, Gheorghe, Vasile, Ion, Dl Popescu, Ionescu, Cutărescu , toți aceșți oameni “minunați” de care dai, fără să vrei, odată ce ieși din bula ta, toți trăiesc într-o ignoranță totală, la limita prostiei. Și, doamne ferește să-i spui unui prost că-i prost! Dă-i numai de înțeles și-ți va confirma singur că nu te-ai înșelat în privinta lui.

Pentru că prostul nu are argumente.

Odată ce l-ai scos din zona lui de confort, adică aceea unde  “un IT-ist este un fel de lăutar, de ce să nu plătească impozite, să plătească dom’le că toți plătim”, odată ce l-ai scos deci din zona aceea și ai încercat să îi explici că e vorba despre economia de piață, despe cerere și despre oferta, că e vorba de o pierdere nesemnificativă în raport cu cei 6% din PIB pe care industria IT îi aduce, încep invectívele.

Căci da, prostul , când nu are argumente, înjură ca un birjar.

Ca și cum ar vrea să mute toată discuția înapoi în zona lui de confort, acolo unde supremația se câștigă prin “cine înjură mai ca la ușa cortului” și arguméntele trec ca vântul pe la urechea surdului.  Doamne ferește să spui că ești IT-ist și că știi foarte bine că plătești taxe ca toată lumea, că doar impozitul acela pe veniturile din salarii nu îl plătești.

În realitate ești fix “idiot-o curvă care trebui sa stea la oale”. Și da, am încheiat citatul, căci chiar așa a fost să-mi audă urechile că sunt.

Desigur, cu genul acesta de intelectuali nu e cazul să starnesti polemici, de aceea am constatat doar cât de tare poate durea prostia atunci când, inteligent fiind, conștientizezi că există. O singură excepție de la regula înjurăturilor am întalnit și chiar merită să o aduc în lumina reflectoareor.

Un domn scria la un moment dat, ca răspuns la un comentariu de-al meu în care explicam de ce s-a instaurat măsura cu pricină în România în 1999, cam așa

“Și Dacia contribuie la PIB cu 10% și am o rudă care, din 12 000 brut, a luat 5000 în mână deci nu e normal ca IT-istii să nu plătească”.

Curioasă fiind, am căutat si am găsit : Dacia a contribut, desigur, la PIB-ul României dar cu 3% nu cu 10%. Prima la mână.

Apoi i-am spus domnului cu pricina că mi se pare cam mult impozitul plătit de ruda lui și l-am întrebat dacă cifrele sunt din auzite sau a văzut el fluturașul cu pricina cu ochii lui. Și ce credeți ? Mă contacteză domnul în privat și-mi trimite o imagine cu fluturașul de salariu prins pe jumate în poză. Ce scria pe fluturaș ?

Păi scria cam asa :  baza de impozitare era de 8 000 și baza pentru asigurări sociale era de 5000. Asta scria.

Deci, reluând afirmația domnului, aruncată în spațiul public în văzul unora d’alde Frosa și Ilie pentru care tot ce zboara se manâncă, s-a dovedit a fi complet falsă.

“Și Dacia contribuie la PIB cu 10%” – fals , contribuția a fost de 3%

 “și am o rudă care, din 12 000 brut, a luat 5000 în mâna”– fals din nou, ruda respectivă avea un brut de 8000 din care nu știu cât lua exact în mâna că nu se vedea în fotografie

Ceea ce doream să vă spun de fapt, este să nu credeți tot ce auziți. Verificați înainte de a vă face o părere. Și, când vedeți că unii vorbesc pe lângă, interveniți. Proști care să creadă tot ce vor ei să audă sunt, slavă domnului, mult prea mulți.

Și, dacă sunteți puțin mai dezghețați la minte și mai umblați prin lume, încercați să depășiți mentalitatea “să moară și capra vecinului” și să înțelegeți de unde și până unde au apărut anumite măsuri fiscale.  Economia de piață, legea cererii și a ofertei, în fine, chestii din acestea pe care nici Frosa si nici nea Ilie nu le vor întelege vreodată. Încercați să judecați mai profund “la perte à gagner”, cum ar zice francezul, înainte de a cădea în plasa electorală întinsă de X sau Y, indiferent cine ar fi ei.

Și, nu în ultimul rând, fiți inteligenți. Căci de proști nu ducem lipsă ! Proști  sunt atât de mulți încât, dacă s-ar instaura impozitul pe prostie, s-ar acoperi toate găurile la bugetul de stat.

Acum vă las, mă întorc în bula mea, până se mai așează un pic lucrurile și se trezește nea Ilie din beție. Căci sunt IT-ist și nu plătesc impozit și asta s-ar putea să-l enerveze la maximum pe nea Ilie.

Facebook Comments